Εσωτερικός Κανονισμός

5ο Γυμνάσιο Αγ. Παρασκευής

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Σχολικό Έτος: 2017-18

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες

Σε κάθε οργανωμένο σύνολο, όπως είναι η οικογένεια, το σχολείο, αλλά και η κοινωνία γενικότερα, πρέπει να ισχύουν και να εφαρμόζονται κάποιοι νόμοι και κανονισμοί, για την ομαλή και αποτελεσματική του λειτουργία.

Για τον λόγο αυτό έχει γίνει η σύνταξη του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, του οποίου οι νόμοι και οι  κανόνες απορρέουν είτε από τη σχολική νομοθεσία, είτε από αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων και έχουν σκοπό να περιγράψουν τις υποχρεώσεις και να διαφυλάξουν τα δικαιώματα των μαθητών/τριών, τόσο στις μεταξύ τους σχέσεις όσο και στις σχέσεις τους με τους φορείς του σχολείου.                              

Η επικαιροποίηση του κανονισμού γίνεται κάθε χρόνο από το Σχολικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχει ο Σύλλογος των Διδασκόντων, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, εκπρόσωπος του Δήμου και εκπρόσωποι της Μαθητικής Κοινότητας .

                                                                                                                                                                        Ο Δ/ντής

                                                                                                                                                                 Αγναντής Χρήστος, ΠΕ11         

 

 

Άφιξη – Προσέλευση στις τάξεις – Αναχώρηση

1. Οι μαθητές, θα προσέρχονται στο σχολείο 10 λεπτά πριν χτυπήσει το κουδούνι για την πρωινή συγκέντρωση  και θα παραμένουν στο προαύλιο.

2. Μετά την προσευχή, θα ανεβαίνουν χωρίς καθυστέρηση στις τάξεις τους όπου  θα περιμένουν τους καθηγητές. Σε περίπτωση καθυστέρησης του καθηγητή, ο απουσιολόγος θα ενημερώνει το γραφείο.

3. Οι μαθητές που καθυστερούν, θα τους σημειώνεται απουσία που δεν δικαιολογείται. Σε περίπτωση που πρέπει να φύγουν στη διάρκεια των μαθημάτων, θα ζητούν άδεια από τον Διευθυντή ή την Υποδιευθύντρια,  οι οποίοι θα επικοινωνούν με τους γονείς τους και θα τους ενημερώνουν. Η παραμονή στο προαύλιο σε ώρα μαθήματος ή η απομάκρυνση από τον χώρο του σχολείου χωρίς  άδεια, θα τιμωρούνται ανάλογα.

Μετά το τέλος των μαθημάτων, θα απομακρύνονται αμέσως από το σχολείο και τον περιβάλλοντα χώρο.

Η είσοδος και η έξοδος των μαθητών γίνεται από τη μεγάλη καγκελόπορτα στην κάτω αυλή (αυλή του μπάσκετ) και όχι από την κυρία είσοδο του σχολείου, η οποία είναι πολύ μικρή και υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί ατύχημα.

Διαλείμματα

1.  Στα  διαλείμματα όλοι οι μαθητές κατεβαίνουν στο προαύλιο ή συγκεντρώνονται στο ισόγειο,  όταν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν.

2. Οι μαθητές που είναι άρρωστοι ή αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα θα ενημερώνουν τον εφημερεύοντα καθηγητή, ο οποίος θα επιλαμβάνεται του θέματος κατά περίπτωση και κατά την κρίση του.

3. Μέτά το πέρας της διδ. ώρας οι επιμελητές κάθε τμήματος, με τη βοήθεια του διδάσκοντα θα επιμελούνται της τάξης.

Εμφάνιση – Συμπεριφορά

1. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, πρέπει να είναι ντυμένοι με ευπρέπεια, χωρίς υπερβολές και εκκεντρικότητες και η εμφάνισή τους να συνάδει με την μαθητική τους ιδιότητα.

2. Να σέβονται τους καθηγητές τους και να πειθαρχούν στις συστάσεις τους.

3. Να είναι ευγενικοί με τους συμμαθητές τους και να αποφεύγουν τα παιχνίδια και τα αστεία, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ατύχημα.

4. Να εκφράζονται κόσμια και να αποφεύγουν  την επιθετική συμπεριφορά.

5. Να μην συναναστρέφονται στη διάρκεια του σχολικού προγράμματος με εξωσχολικά άτομα τα οποία έχουν έρθει χωρίς την έγκριση του Διευθυντή στον χώρο του σχολείου ή περιφέρονται στον περιβάλλοντα χώρο.

6. Να εισέρχονται στα γραφεία της Διεύθυνσης και των καθηγητών μόνο αν τους καλέσουν ή υπάρχει σοβαρός λόγος.

7. Να σέβονται τον σχολικό χώρο και καθετί που ανήκει στην περιουσία του σχολείου. Να διατηρούν το σχολείο καθαρό, να μην γράφουν σε θρανία και τοίχους και να χρησιμοποιούν τα καλάθια των αχρήστων.

Κάθε φθορά αναφέρεται στο γραφείο, ελέγχεται πειθαρχικά  και η δαπάνη για την αποκατάστασή της βαραίνει αυτόν που την προκάλεσε ή και ολόκληρο το τμήμα, την τάξη και το σύνολο των μαθητών κατά περίπτωση.

8. Δεν επιτρέπεται να φέρνουν μαζί τους περιοδικά, τράπουλες, walkman, MP3, πράγματα αξίας, επικίνδυνα αντικείμενα και ό,τι άλλο δεν ταιριάζει στον σχολικό χώρο.

9. Απαγορεύονται τα κινητά και οι ηλεκτρονικές συσκευές, κατόπιν διαταγής του Υ.Π.Ε.Π.Θ. (Γ2/132328/7-12-2006 κ’ Γ2/100553/04-09-2012). Σε περίπτωση ανάγκης οι μαθητές μπορούν να επικοινωνήσουν από τις δύο  τηλεφωνικές γραμμές που διαθέτει το σχολείο, τόσο με τα σταθερά όσο και με τα κινητά τηλέφωνα των γονιών τους.

10. Δεν επιτρέπεται να φέρνουν μπάλες στον σχολικό χώρο. Εκείνες που ανήκουν στο σχολείο θα τις δίνει ο καθηγητής της Φυσικής Αγωγής. Τα παιχνίδια με τις μπάλες επιτρέπονται μόνο κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, με την επίβλεψη του διδάσκοντος καθηγητή.

11. Δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν τρόφιμα και αναψυκτικά μέσα στις τάξεις.

12. Απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα (& το ηλεκτρονικό) από τους μαθητές, τόσο στους χώρους του σχολείου, καθώς και σε κάθε σχολική εκδήλωση (γιορτές -εκδρομές).

Ειδικότερες Επισημάνσεις

Άσκηση βίας

 Οι μαθητές οφείλουν να λύνουν τις διαφορές τους με συνεννόηση και διάλογο, χωρίς να καταφεύγουν στη χρήση βίας. Η χειροδικία, η αυτοδικία και η άσκηση ψυχολογικής βίας από μεμονωμένα άτομα ή ομάδες θεωρούνται σοβαρότατα παραπτώματα και θα τιμωρούνται παραδειγματικά.

Αντιγραφή σε διαγώνισμα

Κατά τη διεξαγωγή οποιουδήποτε διαγωνίσματος, οι μαθητές πρέπει να στηρίζονται αποκλειστικά στις δικές τους γνώσεις και δυνατότητες. Η απόπειρα αντιγραφής με οποιοδήποτε τρόπο τιμωρείται με αφαίρεση του γραπτού και ο μαθητής βαθμολογείται με μονάδα και ελέγχεται πειθαρχικά.

Η αυστηρή τήρηση του κανονισμού είναι βασική υποχρέωση όλων των μαθητών του σχολείου. Για κάθε παρέκκλιση από την αρμόζουσα συμπεριφορά επιβάλλονται τα παρακάτω μέτρα, κλιμακωτά ή ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος, κατά την κρίση των διδασκόντων και του Συλλόγου.

 

Α. Σύσταση                                                                            

 

Β. Επίπληξη

 

Γ. Ωριαία απομάκρυνση

 

Δ. Αποβολή από τα μαθήματα μέχρι τρεις (3) ημέρες

 

Ε. Αποβολή από τα μαθήματα μέχρι πέντε (5) ημέρες

 

ΣΤ. Αλλαγή Σχολικού Περιβάλλοντος

 

Όλες οι παραπάνω καταγράφονται στο Βιβλίο Κυρώσων του σχολείου, εκτός από τη σύσταση.       

 

Μαθητής ή  μαθήτρια  που κατά τη  διάρκεια του σχ. Έτους τιμωρηθεί με:

 

  1. Τέσσερις (4) παρατηρήσεις και απομάκρυνση από την τάξη, συνολικά  ή
  2. Τρεις (3) παρατηρήσεις και απομάκρυνση από την τάξη  από τον ίδιο διδάσκοντα               

 

θα αποβάλλεται από τα μαθήματα για μια (1) ημέρα, με απόφαση του δ/ντή.

 

Τμήματα ή τάξεις των οποίων οι μαθητές διαπράττουν παραπτώματα  επανειλημμένα και τιμωρούνται με πειθαρχικές ποινές θα δυσκολευτούν στο να βρουν συνοδούς καθηγητές  στην πολυήμερη ή στην ημερήσια εκδρομή που θα γίνει κατά τη διάρκεια ή στο τέλος του σχ. έτους. Ευθύνη και των μαθητικών συμβουλίων να τους νουθετούν και να τους αποτρέπουν από τη διάπραξη παραβάσεων.

 

Οι γονείς των μαθητών θα ενημερώνονται για την επιβολή της κάθε ποινής,  τηλεφωνικά.

 

Η επικαιροποίηση  του κανονισμού έγινε, ύστερα από διάλογο που πραγματοποιήθηκε με ευθύνη του Διευθυντή, κατά την πρώτη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Σχολικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 4-10-2017.

 

Σημαντικότεροι Νόμοι, Π.Δ. και εγκύκλιοι  που αφορούν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Ν.1566/1985 (Νόμος πλαίσιο),    Ν.3848/2010 (Αναβάθμιση ρόλου του εκπαιδευτικού), Ν.1340/2002

(Καθηκοντολόγιο),  Π.Δ. 409/1994 (Αξιολόγηση μαθητών), Π.Δ. 104/1979 και 376/1993 (Οργάνωση

και Λειτουργία σχολείων Δ.Ε), Π.Δ. 485/1983 , Π.Δ. 39/2014  (Απουσίες), Υ.Α. 132328/Γ2/07-12-2006 και Υ.Α. 100553/Γ2/04-9-2012 (Απαγόρευση Χρήσης κινητών τηλεφώνων) , Υ.Α.  28722/Γ2/12-03-2010(ΦΕΚ 276 Β΄) -Φ.253/15439/Β6/16-12-2009(ΦΕΚ 2544 Β’)  ,Υ.Α, (Εκδρομές –Μετακινήσεις μαθητών) 33120/ΓΔ4/28-02-2017 του ΥΠ.Π.Ε.Θ. (ΦΕΚ 681/06-03-2017)