Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπ/σης 2021-22

«Καλλιεργώ μέρος της τροφής μου βιολογικά, συνεργάζομαι και δρω»1 IMG 20220713 092450 Στο πρόγραμμα κατά το τρέχον σχολικό έτος 2021-22 συμμετείχαν οι μαθητές/τριες του τμήματος (Γ3) με την τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας και υγείας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου. Κατά τη διάρκειά του, βέβαια, συνέβαλαν στην καλλιέργεια του κήπου και μαθητές από άλλα τμήματα του σχολείου μας.

Η δημιουργία και ιδιαίτερα η συντήρηση ενός κήπου στον χώρο ενός σχολείου, θεωρείται όλο και περισσότερο αναγκαία, γιατί:

´παρέχει αισθητική απόλαυση

´προκαλεί την αλλαγή του μικροκλίματος

´δίνει τη δυνατότητα για φυσική δραστηριότητα

´ δίνει ευκαιρία σους μαθητές:  για συμμετοχή , για δράση, για ενημέρωση και για απόκτηση γνώσεων για πολλά θέματα που συνδέονται με την αειφορία (εξοικονόμηση νερού, νέες μέθοδοι καλλιέργειας, ανακύκλωση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.ά), αλλά και για ανάπτυξη ενδιαφέροντος για τα κοινά θέματα .

Το μποστάνι μας είναι ένας χώρος 11μ. x 11μ. που περιμετρικά του έχουν τοποθετηθεί τσιμεντόπλινθοι, για να μη φεύγει το χώμα από τις βροχές. Εκεί φυτεύουμε τα λαχανικά μας. Χρησιμοποιούνται μόνο βιολογικά προϊόντα.

Tο πρόγραμμα τηρήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οι καθηγητές μαζί με τα παιδιά του τμήματος και την πολύτιμη βοήθεια του φύλακα του Σχολείου κου Χρήστου Βελέντζα το υλοποίησαν σε δύο φάσεις.

0 α

1η ΦΑΣΗ

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβριο του 2021 έγινε η προετοιμασία του εδάφους, η ανανέωση του χώματος και η φύτευση αρωματικών φυτών και χειμερινών λαχανικών (μαρούλια διάφορες ποικιλίες, κρεμμυδάκια κ.α.). Η προμήθειά τους έγινε με τη συνεργασία και τη βοήθεια του Δήμου μας και γονέων των μαθητών μας.  Δεν μπόρεσε, όμως, να υπάρξει ικανοποιητική παραγωγή λαχανικών, λόγω του χιονιά, που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της.

0 β

2η ΦΑΣΗ

 Τον Μάιο 2022 έγινε η προετοιμασία του εδάφους και η φύτευση ανοιξιάτικων κηπευτικών (τοματιές, αγγουριές, πιπεριές , μελιτζάνες, φασολιές, κολοκυθιές, πατάτες). Επίσης,  τοποθετήθηκαν καλάμια για τη στήριξη των φυτών και δίκτυο ποτίσματος με σταγόνες, για εξοικονόμηση νερού.

Τον Ιούνιο συνεχίστηκε η φροντίδα των φυτών και η ανάπτυξή τους τώρα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η παραγωγή ντομάτας θα αποσταλεί στο Κοινωνικό Μαγειρείο του Δήμου μας.

Οι μαθητές βρήκαν ανακούφιση και διέξοδο ευεργετική στην ενασχόλησή τους με τον κήπο, μετά από μία χρονιά καραντίνας. 

0 δ

Το Περιβαλλοντικό αυτό πρόγραμμα υπήρξε μία από τις δράσεις που μας χάρισαν την Πράσινη Σημαία των Οικολογικών Σχολείων.

022-07-06 12-02-55-150

Στο Κοινωνικό Μαγειρείο του Δήμου μας

0 ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ 2

0  ECO 2021-2022

002