Σχολική Δανειστική Βιβλιοθήκη

"Αν έχεις μια Βιβλιοθήκη κι έναν Κήπο, έχεις ό,τι σου χρειάζεται" (Κικέρων)

 H Σχολική Βιβλιοθήκη δεν είναι ένα περιφερειακό, συμπληρωματικό στοιχείο του σχολικού θεσμού. Βρίσκεται στην καρδιά του, στο επίκεντρο της μαθησιακής διαδικασίας. Ένα σύγχρονο σχολείο είναι ακρωτηριασμένο και αναποτελεσματικό, αν δε διαθέτει επαρκή και λειτουργική Βιβλιοθήκη. Η δανειστική βιβλιοθήκη είναι χώρος μάθησης και κοινωνικοποίησης, όπου συγκεντρώνονται τεκμήρια της παγκόσμιας πνευματικής κληρονομιάς. Χώρος προαγωγής της φιλαναγνωσίας και εργαλείο εμπλουτισμού και επέκτασης των προγραμμάτων σπουδών. Αποθετήριο μορφωτικού υλικού και κέντρο γνωστικών πηγών, χώρος αλληλόδρασης και συνεργασίας εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών.

Στο σχολείο μας λειτουργεί Δανειστική Βιβλιοθήκη και μέλη της είναι όλοι οι μαθητές μας, οι γονείς τους και οι καθηγητές.

2 lib-2

Παράλληλα, διαθέτουμε και 7 σετ σκακιού για τους φίλους του παιχνιδιού.    0 skaki

    Μέσω του ΠΣΔ, έχουμε ενταχθεί, κατά το σχολ. έτος 2020-21, στο "Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών openLib" και η Δανειστική μας Βιβλιοθήκη απέκτησε ηλεκτρονικό περιβάλλον διαχείρισης, στον παγκόσμιο ιστό, στη διεύθυνση: http://5gymagpa-lib.mysch.grΗ ανανέωση και ο εμπλουτισμός των βιβλίων που ανεβαίνουν γίνεται σταδιακά, αλλά συνεχόμενα!  

    Ελπίζουμε να βρείτε όλοι ευχάριστο και εύχρηστο το καινούριο περιβάλλον και να λειτουργήσει βοηθητικά και παράλληλα με τον δια ζώσης δανεισμό ή τη μελέτη βιβλίων μέσα στον φυσικό χώρο της Βιβλιοθήκης του σχολείου μας.

 

9 lib

 

 Μπορείτε να μεταβείτε σ΄αυτό και από το παρακάτω εικονίδιο που υπάρχει στη δεξιά στήλη της Ιστοσελίδας του σχολείου μας. 

 

 1 vivliothiki

3library

Ο χώρος με τα μεταλλικά έπιπλα που αντικαταστάθηκαν από ξύλινα

7 lib

 

     Οι μαθητές μας ταξινομούν και τοποθετούν τα βιβλία στα ράφια των επίπλων  

Όποιος δανειστεί για πρώτη φορά ένα βιβλίο αυτομάτως αποκτά κάρτα μέλους της Βιβλιοθήκης και Ατομική καρτέλα δανεισμού 

1karta

Κάθε χρόνο εκτυπώνουμε σελιδοδείκτες με ποικίλη θεματολογία.

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί ως δανειστική μετά το πέρας των μαθημάτων, καθημερινά, και μέχρι τις 14.30, για μαθητές και γονείς, καθώς και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Οι μαθητές μας μπορούν να μελετούν, να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια ή σκάκι και κατά τη διάρκεια ωρών που δεν έχουν μάθημα.

11bibliothiki

1.2bibliothiki

Ο υπάρχων χώρος, με τη συμβολή και την εργασία καθηγητών του σχολείου, έχει διαμορφωθεί από το 2014, με έπιπλα (τραπέζια, ξύλινες βιβλιοθήκες), που μετέφεραν από τις πρώην διοικητικές εγκαταστάσεις του Αερολιμένα Αθηνών, και με βιβλία που υπήρχαν, ήδη, σε αποθηκευτικούς χώρους. Δεν ξεχνάμε και την αμέριστη βοήθεια στο στήσιμο των καινούριων επίπλων του κου Βελέντζα Χρήστου, φύλακα του σχολείου μας, και του Δ/ντή κου Αγναντή.

Έπιπλα πρόσφεραν: Η Ελληνική Λέσχη Βιβλίου, με τη χορηγία της KPMG:  σύνθεση βιβλιοθήκης, ο κος Ασκοξυλάκης, γονέας μαθητών του σχολείου, που κατασκεύασε ξύλινα ράφια για την επέκταση της επιπλοσύνθεσης, και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος: τρεις ψηλές ξύλινες βιβλιοθήκες, που αντικατέστησαν υπάρχουσες μεταλλικές. 

Μεγάλο αριθμό βιβλίων πρόσφεραν: η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αγίας Παρασκευής "Αλέκος Κοντόπουλος", η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου (προσφέροντας και πλούσιο υλικό: σελιδοδείκτες, αφίσες), ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, οι κ.κ Χρυσούλη-Αριστοτελίδου Ανδρομάχη, Καμενίδου Παναγιώτα, Καμενίδης Παναγιώτης, Αγγελιδάκη Μαρία-Ελένη, όπως, επίσης, και εκδοτικοί οίκοι, εκπαιδευτικοί του σχολείου, μαθητές μας και γονείς τους.  

Δωρεά, επίσης, λογοτεχνικών βιβλίων αλλά και Εγκυκλοπαιδειών έκαναν ο Δ/ντής του 1ου Γ/σίου Αγ. Παρασκευής, κος Ι. Δερματάς και ο Αντιπρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Αγ. Παρασκευής, κος Γ. Σπαντίδος.

Τους ευχαριστούμε όλους θερμά!

Στη διαδικτυακή πλατφόρμα της e-class λειτουργεί και Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη με βιβλία σε μορφή PDF, τα οποία οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου μας μπορούν να διαβάσουν ή να κατεβάσουν στον υπολογιστή τους.

Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης (Αρχειοθέτηση-Δανεισμός-Ηλεκτρονικές πλατφόρμες)

Οικονόμου Ευσταθία, Φιλόλογος