10ο Μαθητικό Συμπόσιο UNESCO (ASPnet)

Το Σάββατο 15 Μαρτίου 2025, το σχολείο μας φιλοξένησε τους 163 μαθητές και μαθήτριες - συνέδρους του 10ου Μαθητικού Συμποσίου Γυμνασίων, μελών του Δικτύου Συνδεδεμένων σχολείων Aspnet-UNESCO, με θέμα: «Λειψυδρία: Απτή Πραγματικότητα ή Επιστημονική Φαντασία;»

Το Συμπόσιο διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco, το 5ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής «Λέλα Καραγιάννη» και το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Νίκου Ζαγοριανάκου.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους:

  • Ο κος Κωνσταντίνος Ζαγοριανάκος, Διευθυντής του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ζαγοριανάκου
  • Η κα Πωλίνα Μπιθαρά, εκπρόσωπος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco
  • Η κα Βασιλική Μακρή, Προϊσταμένη Δ/νσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
  • Η κα Βέρα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια Aspnet Σχολείων Unesco Ελλάδος, από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Δ/νσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
  • Ο κος Αθανάσιος Νικολόπουλος, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής
  • Ο κος Λογοθέτης Ιωάννης, Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Αγ. Παρασκευής
  • Η κα Παρασκευή Σιέτη, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας 

2 ουνεσκο

  • Όλοι οι εκπαιδευτικοί – συντονιστές, συντονίστριες και υποστηρικτές των μαθητικών ομάδων των 17 Γυμνασίων της Αττικής, μελών του Δικτύου Aspnet-UNESCO, τα οποία είναι:
  1. Τα Εκπαιδευτήρια Ζαγοριανάκου
  2. Το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα
  3. Το 2ο Γυμνάσιο Γέρακα
  4. Το 3ο Γυμνάσιο Ιλίου
  5. Το  4ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου
  6. Το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος – Pierce
  7. Το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο
  8. Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα
  9. Η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών
  10. Η Ιόνιος Σχολή
  11. Το Κολλέγιο Αθηνών
  12. Το Κολλέγιο Ψυχικού
  13. Η Λεόντειος Σχολή Αθηνών
  14. Το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων
  15. Το Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης
  16. Το Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά και
  17. Το Ιδιωτικό Γυμνάσιο Ώθηση

0 ουνεσκο 3

Και, φυσικά η μαθητική ομάδα των συνέδρων και των εθελοντών του σχολείου μας, με τη Συντονίστριά μας, κα Κατεβαίνη Δέσποινα, καθώς και η χορευτική μας ομάδα παραδοσιακών χορών, με την κα Μπακοπούλου Βανέσσα. 

1 unesco

0 ΟΥΝΕΣΚΟ 9

Τα σχολεία παρουσίασαν τα καλλιτεχνικά τους αποτυπώματα, τα οποία ήταν ευφάνταστα, δημιουργικά και αποτύπωναν την αγωνία της νέας γενιάς πάνω στο ζωτικό θέμα της Λειψυδρίας.

Την έναρξη παρουσίασης των Καλλιτεχνικών Αποτυπωμάτων έκανε η χορευτική ομάδα του σχολείου μας με τους παρακάτω χορούς:

  • "Στείλε με μάνα για νερό" , Κουζά Κύπρου
  • "Το πλατανιώτικο νερό", Σάμου
  • "Πέρα στου χωριού τη βρύση", Ικαριώτικος

1 ουνεσκο 4

 0 ΟΥΝΕΣΚΟ 10

0 ΟΥΝΕΣΚΟ 6

Στη συνέχεια, αφού αποσύρθηκαν σε επιτροπές, κλήθηκαν να ερευνήσουν και να συζητήσουν το θέμα του Συμποσίου και να καταθέσουν τις απόψεις τους για τη λειψυδρία, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της ορθής και συνετής διαχείρισης των υδάτινων πόρων και την προώθηση της αειφορίας, μέσα από μέτρα που μπορεί να πάρει η πολιτεία, αλλά και τα ίδια τα άτομα, και ειδικά οι νέοι.

Στο τέλος, παρουσίασαν τα πορίσματά τους στην ολομέλεια, ώστε να ψηφιστούν και να αποσταλούν στην Επιτροπή της ΟΥΝΕΣΚΟ. 

0 ΟΥΝΕΣΚΟ 8

Το 10ο Επετειακό Μαθητικό Συμπόσιο Γυμνασίων, μελών του Δικτύου Συνδεδεμένων σχολείων Aspnet-UNESCO έληξε με επιτυχία και παρέδωσε τη σκυτάλη στα Εκπαιδευτήρια Ζαγοριανάκου, για την πραγματοποίηση του 11ου Μαθητικού Συμποσίου.

Ευχαριστούμε εγκαρδίως όλους τους μαθητές/τριες, γονείς, εκπαιδευτικούς και προσωπικό του σχολείου μας που βοήθησαν στην διεξαγωγή του.

 

Το θέμα του, όμως, μας αφορά ΟΛΟΥΣ!

Η συνεχιζόμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού όσο και η κλιματική αλλαγή υπογραμμίζουν την ανάγκη της αποτελεσματικής διαχείρισης του νερού. Η λειψυδρία εμφανίζεται σαν μια αυξανόμενη διαρκής πρόκληση για πολλές Χώρες της Υφυλίου, μια και μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα, όπως έλλειψη νερού για τις βασικές ανάγκες και για άρδευση καλλιεργειών.

Παγκόσμιοι Οργανισμοί όπως ο WHO, FAO, UNICEF, UNESCO έχουν κατά καιρούς αναφερθεί, με στοιχεία, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανθρώπινες κοινωνίες από την έλλειψη αλλά και την κακή ποιότητα του νερού συγκεκριμένων περιοχών.

Αναμένεται ότι το 2030, περισσότεροι από πέντε δισ. άνθρωποι δε θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστο σύστημα καθαρισμού του νερού, ενώ πάνω από 232 εκατομμύρια άνθρωποι από χώρες του Τρίτου Κόσμου πλήττονται από λειψυδρία, αδυνατώντας να καλύψουν βασικές καθημερινές ανάγκες σε νερό. Την ίδια στιγμή περί τα 3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της κακής ποιότητας πόσιμου νερού που καταναλώνουν.

Αν αναλογισθεί κάποιος ότι το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα εννέα δισεκατομμύρια, η ζήτηση για νερό αναμένεται να αυξηθεί κατά 64 δις. κυβικά μέτρα ετήσια.