Το πείραμα του Ερατοσθένη
Το πείραμα του Ερατοσθένη
Κατά τη διάρκεια της φετινής εαρινής ισημερίας οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου έγιναν πραγματικοί «Γεω-μέτρες». Ακολουθώντας τα βήματα του Ερατοσθένη του Κυρηναίου επανέλαβαν το πείραμά του και μέτρησαν την περιφέρεια – και κατά συνέπεια την ακτίνα της Γης!
Το Πείραμά αυτό σύμφωνα με το περιοδικό Physics World, αποτελεί ένα από τα 10 πιο όμορφα πειράματα στην ιστορία της Φυσικής (δημοσίευση στην εφημερίδα New York Times, 25 Σεπτεμβρίου 2002( http://goo.gl/0m9zKz).
Η προσπάθειά μας εντάχθηκε στη διασχολική δράση που διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.) με τίτλο:
«Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης».
Η διεξαγωγή του πειράματος έγινε την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025 στις 12:33 μ.μ., ημέρα της εαρινής ισημερίας. Την ημέρα αυτή, που σηματοδοτεί την αρχή της Άνοιξης, ο Ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κάθετα στον Ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με τη διάρκεια της νύχτας.
Οι μαθητές του Β3 και 5 μαθητές από το Β2, αφού μελέτησαν τις οδηγίες και το υποστηρικτό υλικό σχετικά με το πείραμα, ήταν έτοιμοι για την μέτρηση. Στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας χωρίστηκαν σε 2 ομάδες περιμένοντας να μετρήσουν τη σκιά μιας κατακόρυφης ράβδου. Ο καιρός όμως δεν ήταν καθόλου βοηθητικός, γιατί είχε συννεφιά. Την απογοήτευση των παιδιών την διέλυσε μία αμυδρή αίσθηση φωτός, η οποία ακριβώς στις 12:33 μας υπέδειξε την σκιά της ράβδου και προλάβαμε να την σημειώσουμε και να την μετρήσουμε!!
Έτσι, παρόλες τις αντίξοες συνθήκες, καταφέραμε να μετρήσουμε τη γη από το προαύλιο του σχολείου μας και μάλιστα με πολύ μεγάλη ακρίβεια!
Σύμφωνα με τις μετρήσεις μας η Περίμετρος της γης είναι 39.783,75 km και η ακτίνα της γης είναι 6.331,75 km.
Άρα, Σφάλμα =(6371-6331,75)/6371=39,25/6371=0,61%!!