Θεατρική διαδραστική παράσταση

0001Η θεατρική διαδραστική παράσταση με τίτλο "Γιάννης x=χenos", παρουσιάστηκε δια ζώσης  στο 5ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής "Λέλα Καραγιάννη", την Πέμπτη 19 Μαίου 2022, 10.00-11.30 π.μ., προσφορά από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ (Τμήμα Πολιτισμού) σε συνεργασία με το ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΛΑΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ- ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ, με στόχο την προσέγγιση και αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, της έννοιας της "διαφορετικότητας" και της βίας εν γένει,  μέσα από την τέχνη του Θεάτρου.
 
Η παράσταση φέρνει στο φως τα αίτια και τα χαρακτηριστικά των συμπεριφορών του «θύματος» και του «θύτη». Έτσι τα παιδιά μέσα από το θέατρο παρακολουθούν και αναγνωρίζουν συμπεριφορές και χαρακτήρες και, επί πλέον, καλούνται να πάρουν θέση και να κρατήσουν αποστάσεις από το φαινόμενο.
Θα έχουν την ευκαιρία, όχι μόνο να δουν την παράσταση, αλλά να συζητήσουν και με τους συντελεστές. Διότι το “Γιάννης Χ=xenos” είναι μια παράσταση μοντέλο, έτσι χτισμένη και δομημένη, που δίνει την δυνατότητα στο κοινό να εκφραστεί και να ακουστούν οι απόψεις του μέσα στο θέατρο κατά την διάρκεια της παράστασης. Αναπτύσσεται ένας διάλογος ανάμεσα τόσο στη σκηνή και στην πλατεία όσο και ανάμεσα στους θεατές που έχουν τις δικές τους εμπειρίες πάνω στο φαινόμενο. Το όφελος είναι προφανές. Οι θεατές-παιδιά και οι μεγάλοι συνειδητοποιούν τις κρυφές και επικίνδυνες πλευρές του Bullying και παίρνουν σαφείς αποστάσεις και θέση απέναντί του.
Η παράσταση παρακολουθεί τον Γιάννη στην καθημερινή ζωή του στο σχολείο, στο σπίτι και στις σχέσεις του με τα άλλα παιδιά. Ο Γιάννης (επίτηδες επιλεγμένο το όνομα, για να είναι κοινό και καθημερινό), έχει έρθει από την επαρχία. Η μητέρα του (Ελληνίδα από την Βόρειο Ήπειρο) γνώρισε τον πατέρα του στην Αθήνα, όταν αυτός ήταν στρατιώτης και εκείνη φοιτήτρια της Αγγλικής φιλολογίας. Παντρεύτηκαν και ανέβηκαν στη Θεσσαλονίκη όπου και έζησαν. Εκεί γεννήθηκε και ο Γιάννης. Καλός μαθητής, ένα παιδί με ποιότητα. Τώρα η μητέρα του χώρισε από τον πατέρα του και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αθήνα. Μαζί της και ο Γιάννης που αναγκάστηκε να αλλάξει σχολείο. Στο καινούριο σχολικό περιβάλλον, για ανεξήγητους λόγους (όπως είναι πάντα οι λόγοι της ενδοσχολικής βίας), αρνούνται να τον αποδεχτούν. Έτσι ο Γιάννης γίνεται το θύμα μιας σειράς αναίτιων επιθέσεων από τη διαμορφωμένη ομάδα «των νταήδων» του σχολείου με κάθε αφορμή.

 Ο νέος που δέχεται την βία και ο άλλος που την εξασκεί, στο πρόσωπο και στο παίξιμο των ηθοποιών, αποκτάει μια απόσταση και μέσα από αυτήν μπορεί κανείς να δει καλύτερα τα αποκρουστικά χαρακτηριστικά της ενδοσχολικής βίας. Έτσι οι μαθητές/θεατές αποστασιοποιούνται πιο εύκολα από συμπεριφορές και συμβάντα που έχουν δει να γίνονται πάνω στη σκηνή και συνειδητοποιούνται. Αποκτούν γνώμη, παίρνουν θέση και αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους.
 
Μαθητές και καθηγητές του σχολείου, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την παράσταση και συμμετείχαν σ΄αυτήν, εκφράζοντας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους γι αυτά που διαδραματίζονταν επί σκηνής. Οι εντυπώσεις όλων ήταν πολύ θετικές. 
0 ΘΕΑΤΡΙΚΟ
Κείμενο/Σκηνοθεσία ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ Σκηνικό/κοστούμια  ΜΙΚΑ ΠΑΝΑΓΟΥ Σχεδιασμός πρωτότυπων βιντεοπροβολών ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΚΟΥΒΕΛΑΣ Σχεδιασμός ειδικών φωτισμών και ήχου ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΡΒΑΣ Μουσική  ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ Παίζουν: Τρύφων Μπάρκας (ηθοποιός), Θεόδωρος Ελευθεριάδης (ηθοποιός) Νικόλαος Μυλωνόπουλος (ηθοποιός) Δέσποινα  Μακρή (ηθοποιός), Ναταλία Φλουρή (ηθοποιός, τραγουδίστρια) και  ο Σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής σε ρόλο αφηγητή και  συντονιστή της διάδρασης - συζήτησης με το κοινό. Στις βιντεοπροβολές συμμετέχουν οι ηθοποιοί ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΑΙ  ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣΤΕΡΓΙΟΣ.