Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων

Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 η Γ' τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βουλή, με συμμετοχή όλων των τμημάτων της τάξης. Οι μαθητές/τριες παρακολούθησα την αλλαγή φρουράς στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Οι επιγραφές στο μνημείο ήταν, εν πολλοίς, άγνωστες στα παιδιά. Όποιος όμως ρωτά, μαθαίνει: τα παιδιά με ενδιαφέρον άκουσαν τους εκπαιδευτικούς που τους εξήγησαν ότι οι τοποθεσίες δεν αφορούσαν τον... τόπο καταγωγής εκείνου που τις έγραψε (κατά τη συνήθεια των graffitis σε μνημεία...), αλλά σημαντικές μάχες για τον ελληνικό στρατό και την ιστορία της πατρίδας μας. Τα, δε, δύσκολα αρχαία ελληνικά, εκατέρωθεν του μνημείου του πεσόντος στρατιώτη, δυσκόλεψαν τους μαθητές, που όμως το είδαν σαν ένα είδος παζλ και, μετά από λίγο, κατάλαβαν ότι οι λέξεις ήταν κολλημένες και, αν τις ξεχώριζαν, όλο και κάποιο νόημα θα έβγαινε... Οι εκπαιδευτικοί τους εξήγησαν ότι πρόκειται για απόσπασμα από τον Επιτάφιο του Περικλή και ότι αυτά γράφτηκαν για τους πρώτους Αθηναίους νεκρούς του Πελοποννησιακού πολέμου, συμβολίζοντας, σήμερα, όσους στρατιώτες έπεσαν για την πατρίδα μας σε κάθε εποχή.

0 ΒΟΥΛΗ
Στη συνέχεια πήγαμε στη Βουλή, στον τόπο που η ιστορία της χώρας μας συναντήθηκε με τη σύγχρονη δημοκρατία!, όπου, αρχικά, μπήκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων, έχοντας την τιμή να... καθίσουν στα έδρανα των Βουλευτών! Καθώς η Βουλή συνεδρίαζε το απόγευμα εκείνη την ημέρα, δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν, μεν, ζωντανά συνεδρίαση, είδαν, όμως, τη Βουλή από κοντά, κι αυτό, μάλλον, τους φάνηκε πιο ενδιαφέρον! Η ξεναγός έκανε μια αναδρομή στην ιστορία του κτίσματος, από την εποχή του Όθωνα, ως βασιλικά ανάκτορα, μέχρι και τις αρχές του 20ου αι., που, ανακαινισμένο, πλέον, μεταποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής των Ελλήνων. Τα παιδιά συμμετείχαν σε συζήτηση για το πολίτευμα της χώρας, τη συνταγματική ιστορία, την ιστορία του κτιρίου, τη νομοθετική διαδικασία, το κοινοβουλευτικό έργο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Πήραν, μάλιστα, άριστα στο μάθημα της Πολιτικής Αγωγής και απέσπασαν τα εύσημα της ξεναγού, καθώς απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις που τους απηύθυνε σχετικά με το πολίτευμα της χώρας!
1 ΒΟΥΛΗ Ι
Δεύτερη στάση η Αίθουσα Ελ. Βενιζέλου με τις περίφημες τοιχογραφίες, τους πίνακες και αντικείμενα από τη νεότερη ελληνική ιστορία. Η αίθουσα με το αφιέρωμα στην Ελληνική επανάσταση. Είδαν τις τοιχογραφίες, στο πάνω μέρος της αίθουσας, που απεικόνιζαν όλη την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, με την ξεναγό να την περιγράφει γλαφυρά,αφήνοντάς τα μετά να θαυμάσουν τα πραγματικά ανεκτίμητα εκθέματα της αίθουσας, όπως την πρωτότυπη επιστολή του Οδυσσέα Ανδρούτσου στους προκρίτους των Σπετσών, για τον κίνδυνο πτώσης του Μεσολογγίου, λίγο πριν την ηρωική Έξοδο.
1 ΒΟΥΛΗ
Τρίτη στάση η Βιβλιοθήκη της Βουλής. Στην αρχή έμοιασε βαρετό, πολλοί, όμως, άλλαξαν γνώμη, όταν διαπίστωσαν ότι εκεί δεν υπήρχαν μόνο τα πρακτικά της Βουλής, αλλά και παλιά βιβλία που έχουν σχέση με την ελληνική Ιστορία. Τα παιδιά φόρεσαν ειδικά γάντια και ξεφύλλισαν βιβλία γεωγραφίας του... 16ου αι.! Γνώρισαν τις πολύτιμες γενικές και ειδικές συλλογές, ιστορικά αρχεία και αντίκρισαν βιβλία  με χαρακτικά της χλωρίδας και πανίδας της Πελοποννήσου,  αλλά και συγγράμματα περιηγητών, πριν την έναρξη της επανάστασης, και είδαν, σε μεγάλη ανατυπωμένη έκδοση, ζωγραφιές από τις περιηγήσεις τους στην Ελλάδα, που τα ταξίδεψαν νοερά σε μια άλλη εποχή. 
Συγχαρητήρια στα παιδιά για την ΑΨΟΓΗ συμπεριφορά τους!
Η Βιβλιοθήκη του σχολείου μας εμπλουτίσθηκε με αξιόλογα βιβλία/εκδόσεις του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, τα οποία μας εδώρισαν, κατά την επίσκεψή μας. Τους ευχαριστούμε θερμά!
2024