Επίσκεψη στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο

Στις 19 Φεβρουαρίου η Β΄ Γυμνασίου επισκέφθηκε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και ήρθε σε επαφή με τα αντικείμενα της χριστιανικής αρχαιολογίας. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα ελληνικά  μουσεία.

Το Μουσείο βασίστηκε στις συλλογές της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας.  Εγκαινιάστηκε επίσημα το 1930 από τον τότε διευθυντή του μουσείου Γεώργιο Σωτηρίου, όταν στεγάστηκε μόνιμα στην άλλοτε χειμερινή έπαυλη (villa Ilissia) της Δουκίσσης Πλακεντίας SophieLebrun. Το κτήριο ήταν έργο του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη και χρονολογείται από το 1848 .

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν χωρισμένα σε δύο ομάδες από ειδικούς και περιηγήθηκαν στη βασική έκθεση του μουσείου.  Είχαν την ευκαιρία να δουν χάρτες, ευρήματα και εκθέματα  υψηλής αισθητικής από την πρωτοβυζαντινή μέχρι και την υστεροβυζαντινή περίοδο. Στην είσοδο επανέλαβαν  γνώσεις από το μάθημα της βυζαντινής ιστορίας, με αφορμή τους αναρτημένους χάρτες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και το ψηφιδωτό αντίγραφο της Ραβέννας με τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Β΄ και τους αξιωματούχους του. Έξεργα ανάγλυφα με παραστάσεις του Χριστού, ως Ορφέα με λύρα ή του Καλού Ποιμένα με το χαμένο πρόβατο, ανοίγουν τη βασική έκθεση.

 0011

Μωσαϊκά δάπεδα, ανάγλυφα  βημόθυρα, επιστήλια συνέθεταν την εικόνα πρωτοχριστιανικών ναών. Παλαιοχριστιανικοί χτιστοί τάφοι με χριστιανικά σύμβολα αποκαλύπτουν τη βιοθεωρία των Βυζαντινών για τη Κοίμηση των θνητών και την προσδοκώμενη Ανάσταση. Νομίσματα, έργα μικροτεχνίας, κοσμήματα, εικόνες λατρευτικές και διδακτικές πληροφορούσαν για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της εποχής. Εντυπωσιακός ο λεγόμενος θησαυρός της Μυτιλήνης με τα μαγειρικά ασημένια σκεύη, κουτάλια, πιατέλες, αλλά και κοσμήματα που βρέθηκαν καλά κρυμμένα σε δοχεία, για να γλιτώσουν από τους πειρατές. Το, δε, χρυσόβουλο έγγραφο του Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου (1282-1328), με την ιδιόχειρη υπογραφή του,  δεσπόζει λόγω των μικρογραφιών που απεικονίζουν τον αυτοκράτορα με τον Ιησού Χριστό.

Ο μαθητές είδαν μέρος της Έκθεσης. Τέλος, φωτογραφήθηκαν στον προαύλιο χώρο του μουσείου και επισκέφθηκαν το αναψυκτήριο.

Ήταν μια ευχάριστη διδακτική επίσκεψη στο κέντρο, που συνέπεσε μάλιστα με τη γιορτή της Κυράς των Αθηνών, αγίας Φιλοθέης.