Πάμε θέατρο...
Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019
"Συρανό ντε Μπερζεράκ" Α' και Β΄Γυμνασίου
Στο θέατρο Κάππα ζωντανεύει ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου, το αριστούργημα του Edmond Rostand "Συρανό ντε Μπερζεράκ" σε μια ευρηματική διασκευή για παιδιά του Jo Roets.
Ο Συρανό, φοβερός ξιφομάχος και ποιητής, είναι ερωτευμένος με την Ρωξάνη. Όμως δεν τολμάει να της το πει, γιατί τον εμποδίζει η μεγάλη του μύτη. Ο Κριστιάν είναι κι αυτός ερωτευμένος με τη Ρωξάνη, δεν ξέρει όμως πώς να εκφράσει τα συναισθήματά του. Ο Συρανό δέχεται να βοηθήσει τον Κριστιάν να κερδίσει την αγάπη της Ρωξάνης, με τα δικά του λόγια· τα λόγια ενός ποιητή. Οι δύο πρωταγωνιστές στην πραγματικότητα είναι οι δύο πλευρές ενός ανθρώπου, το σώμα και η ψυχή. Ποιος θα νικήσει; Η εξωτερική ομορφιά του Κριστιάν ή η ομορφιά της ψυχής του Συρανό;
Ο σκηνοθέτης συνδυάζει επί σκηνής ηθοποιούς, χορευτές, ζωντανή μουσική και θέατρο σκιών. Στόχος του να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την έννοια της διαφορετικότητας. Tί σημαίνει ομορφιά; Tί σημαίνει εικόνα, στην εποχή της εικόνας; Πώς εκφράζει κανείς τα συναισθήματά του; Πώς επικοινωνεί; Πώς ερωτεύεται; Σε μια εποχή που κυριαρχεί η τεχνολογία και η απρόσωπη επικοινωνία, που οι άνθρωποι φοβούνται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, που η καθημερινότητά μας κατακλύζεται από αψεγάδιαστα πρότυπα ομορφιάς, σε μια εποχή που ο σχολικός και κοινωνικός εκφοβισμός είναι πιο έντονος παρά ποτέ, ο "Συρανό" έρχεται να υμνήσει με τον δικό του τρόπο τον Έρωτα. Να μας δείξει πως η ουσιαστική επικοινωνία, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και τα δικαιώματα του άλλου, μα πάνω απ' όλα η ειλικρινής αγάπη, έχει τη δύναμη να μας μεταμορφώσει και να μας απελευθερώσει.
"Ο Ποπολάρος", του Γρηγόρη Ξενόπουλου, Γ΄ Γυμνασίου
Ένα έργο το οποίο, περιγράφοντας τη ζωή και την κοινωνία της Ζακύνθου στα τέλη του 19ου αιώνα, έρχεται και δένει τέλεια με τη σημερινή εποχή, ως θεατρικό κείμενο που θίγει και καυτηριάζει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας και κυρίως τις διακρίσεις που τη διέπουν διαχρονικά. «Ο Ποπολάρος», λέξη που προέρχεται από την ιταλική γλώσσα και σημαίνει ο "άνθρωπος του λαού", ο “χαμηλού κοινωνικού επιπέδου”, μέσα από το έργο αυτό, γίνεται βαθμιαία, στο όνομα της αγάπης, ο ερωτευμένος επαναστάτης ο οποίος εκφράζοντας τη βούληση του λαού, σπάει τα στεγανά της αριστοκρατίας, έχοντας το θάρρος της γνώμης του και διεκδικώντας τα δικαιώματά του χωρίς κανέναν απολύτως συμβιβασμό.
Ο Ζέππος, ο Πεμπονάρος, είναι ο ποπολάρος που ερωτεύεται μία όμορφη αρχόντισσα, η κοντεσίνα Έλδα, η οποία, αν και αρχικά ερωτευμένη μαζί του, τον μεταχειρίζεται πολύ άσχημα, λόγω ταξικών διαφορών. Έτσι, στην ψυχή του πληγωμένου ποπολάρου ξυπνά όλο το μίσος της τάξης του, για να αρχίσει ένα επεισόδιο στον μεγάλο, προαιώνιο πόλεμο των τάξεων.
Μέσα στο έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Ο Ποπολάρος» εξελίσσεται μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία, τα νήματα της οποίας κινούν με ξεχωριστό τρόπο τα πρόσωπα τα οποία τη δομούν. Εδώ θα συναντήσουμε μέλη, τόσο της αριστοκρατίας, όσο και του απλού λαού της Ζακύνθου, άλλα επώνυμα και άλλα ανώνυμα.
Οι μαθητές θα αναγνωρίσουν καταστάσεις κοινωνικών ταξικών ανισοτήτων, για τις οποίες έχουν συζητήσει, τόσο στο μάθημα της Λογοτεχνίας, όσο και της Κοινωνικής Αγωγής.