Από την εκδρομή στην Αίγινα
Την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015 οι μαθητές της Α΄και της Β΄ Γυμνασίου του σχολείου μας επισκέφθηκαν το όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού, την Αίγινα. Η Αίγινα διαθέτει πανάρχαια ιστορία και για αυτόν τον λόγο αρκετά αξιοθέατα αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.
Πρώτος μας σταθμός ήταν ο αρχαιολογικός χώρος της Κολόνας, που βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι της και δείχνει τη συνέχεια στην μακραίωνη ιστορία του νησιού. Το όνομα του το πήρε από Βενετσιάνους ναυτικούς, χάρη στον ένα και μοναδικό κίονα που τον χρησιμοποιούσαν για προσανατολισμό και ο οποίος ανήκει σε ναό του Απόλλωνα που χτίστηκε περίπου στο τέλος του 6ου π.Χ αιώνα. Τα αρχαιότερα ίχνη κατοίκησης στον αρχαιολογικό χώρο Κολόνα μας πάνε πίσω 5000 χρόνια.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον Ναό του Αγίου Νεκταρίου και τον αρχαιολογικό χώρο της Αφαίας.
H μονή της Αγίας Τριάδας - Αγίου Νεκταρίου, βρίσκεται κοντά στο χωριό Κοντός της Αίγινας, απέναντι από τον λόφο της Παλαιόχωρας, την οποία είδαμε φεύγοντας από τον Ναό. Στον ίδιο χώρο, τα χρόνια του Βυζαντίου, υπήρχε ένα άλλο μοναστήρι, αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή. Αυτό το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι αποφάσισε ο Άγιος Νεκτάριος, στα 1904, ν΄ αναστυλώσει και να στεγάσει την μονή της Αγίας Τριάδας. Το μοναστήρι στις μέρες μας είναι ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της ορθοδοξίας, με πλήθος πιστών να το επισκέπτεται κάθε χρόνο αποτίοντας φόρο τιμής στον νεότερο Άγιο της πίστης μας.
O Ναός της Αφαίας στην Αίγινα είναι από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα της υστεροαρχαικής εποχής. Ο ναός δεσπόζει στην περιοχή του ιερού της Αφαίας που ίδρυσαν οι Αιγινίτες για να τιμήσουν την Μινωίτικη θεότητα Αφαία, κόρη του Δία και της Κάρμης. Ο ναός πρωτοοικοδομήθηκε το 570-560 π.χ αλλά καταστράφηκε από πυρκαγιά.Το 500-490 π.χ κτίσθηκε ο ναός που βλέπουμε σήμερα και διαμορφώθηκε όλος ο χώρος του ιερού.Το θέμα και των δύο αετωμάτων του ναού της Αφαίας είναι οι μυθικές εκστρατείες στην Τροία, καθώς σε αυτές είχαν διακριθεί οι Αιακίδες, Τελαμώνας, Αίαντας και Αχιλλέας. Η θεά Αθηνά είναι παρούσα σε όλες τις παραστάσεις, έτσι δεν είναι τυχαίο που πολλές φορές ο ναός ανομάζεται της Αφαίας Αθηνάς. Άλλωστε για μεγάλο διάστημα πίστευαν ότι στην Αθηνά ήταν αφιερωμένος. Ο Ναός σχηματίζει νοητό τρίγωνο με τον Ναό του Παρθενώνα, στην Ακρόπολη και τον Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο, το λεγόμενο "Ιερό τρίγωνο της Αρχαιότητας".
Σταματήσαμε για ξεκούραση και φαγητό στο παραθαλάσσιο χωριό της Αγίας Μαρίνας και στη συνέχεια πήραμε τον δρόμο της επιστροφής για την πόλη της Αίγινας, μέσω Σουβάλας, διασχίζοντας τον παραλιακό δρόμο, όπου είδαμε το λιμανάκι της Σουβάλας, το αγαπημένο σπίτι του Ν. Καζαντζάκη, το άγαλμα της Μάνας, καθώς και τα Ναυπηγεία του νησιού. Στην πόλη σταματήσαμε στο Ορφανοτροφείο, που είχε ιδρύσει ο κυβερνήτης Ι. Καποδίστριας, όταν η πόλη είχε γίνει η πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας, και περάσαμε μέσα από δρομάκια για να δούμε το Κυβερνείο, την Μητρόπολη και τον Πύργο του Μαρκέλλου.
Στο λιμάνι παρατηρήσαμε τα δεκάδες ψαροκάικα που ήταν γύρω γύρω αγκυροβολημένα και το εκκλησάκι του Αη Νικόλα του θαλασσινού, σήμα κατατεθέν της Αίγινας. Μια λευκή αιγαιοπελαγίτικη πινελιά μέσα στην νεοκλασική πρόσοψη της χώρας της Αίγινας. Μια ανοιχτή αγκαλιά για όσους έρχονται και ένα ζεστό κατευόδιο γι αυτούς που φεύγουν.