Πρόγραμμα ημερήσιας εκδρομής
Την Παρασκευή 5 Μαϊου 2017, η Α΄και η Β΄ Γυμνασίου θα πραγματοποιήσουν την ημερήσια εκπαιδευτική τους εκδρομή στα Ίσθμια- Ξυλόκαστρο.
Οι μαθητές θα προσέλθουν στο σχολείο κανονικά, στις 08.15, έχοντας φέρει μαζί τους όλα όσα χρειάζονται για την εκδρομή. Επειδή η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή για την εποχή, παρακαλούμε να έχουν μαζί τους οπωσδήποτε νερό, καλοκαιρινό καπέλο και να φορούν αντηλιακή κρέμα για προστασία. Επίσης, όσοι γονείς γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους παρουσιάζουν αλλεργία ή κνησμό στη γύρη, παρακαλούνται να τα έχουν προμηθεύσει με τα ανάλογα αντιισταμινικά σκευάσματα (Fenistil, Aerius ή άλλο). Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που υποφέρουν από ναυτία ταξιδίου.
Όσοι μαθητές δε συμμετέχουν στην εκδρομή θα παρακολουθήσουν το ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα του σχολείου.
Πρώτος σταθμός μας θα είναι τα Ίσθμια.
Εκεί θα επιβιβασθούμε στο καταμαράν "Αργώ", για να κάνουμε τον Διάπλου του Ισθμού της Κορίνθου.
Σίγουρα όλοι έχετε περάσει από τη γέφυρα στον Ισθμό της Κορίνθου. Πόσοι δεν έχετε χαζέψει τα γαλάζια νερά και τους μεγάλους κάθετους βράχους; Πόσοι από εσάς, όμως, έχετε δει αυτές τις εικόνες αντίστροφα, από την επιφάνεια του νερού προς τα πάνω;
Η Διώρυγα της Κορίνθου είναι μία διώρυγα 6 χιλιομέτρων που ενώνει τον Κορινθιακό Κόλπο με τον Σαρωνικό στο Αιγαίο και χωρίζει την Πελοπόννησο από τη Στερεά Ελλάδα. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1893, από την ίδια ομάδα που νωρίτερα, το 1869, ολοκλήρωσε την κατασκευή της Διώρυγας του Σουέζ. Η διάνοιξη της Διώρυγας απασχόλησε πολλούς κυβερνήτες του Αρχαίου Κόσμου, με πρώτο τον τύραννο Περίανδρο τον 7ο αιώνα προ Χριστού. Η ιδέα όμως εγκαταλήφθηκε και στη θέση της κατασκευάστηκε μια πιο απλή, πέτρινη και χαμηλότερου κόστους, οδός που ονομάστηκε Δίολκος, μέσω της οποίας γινόταν η μεταφορά εμπορευμάτων, αλλά και μικρών πλοίων, από τη μία πλευρά το Ισθμού στην άλλη, για να αποφεύγεται ο περίπλους της Πελοποννήσου. Τα απομεινάρια της Διόλκου είναι ορατά μέχρι και σήμερα στην δυτική πλευρά του Ισθμού.
Πάνω από τη Διώρυγα περνούν οδικές και σιδηροδρομικές γέφυρες, παλιές και νέες. Στα δύο άκρα της έχει δύο βυθιζόμενες γέφυρες. Το ταξίδι διαρκεί περίπου μια ώρα και 15 λεπτά. Αρχίζει από τα Ίσθμια προς την Ποσειδωνία και επιστρέφει.
Δεύτερος σταθμός μας το Ξυλόκαστρο.
Μόλις φθάσουμε θα πάμε στο "αισθητικό δάσος" του Πευκιά, το στολίδι του Ξυλοκάστρου. Ένα πευκοδάσος δύο χιλιομέτρων, που ξεκινά απ? το Ξυλόκαστρο και φτάνει μέχρι και τη Συκιά και που χρονολογείται 300 και πλέον χρόνια. Είναι ένας ιδανικός τόπος για περπάτημα απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τις μυρωδιές από τα κάθε λογής λουλούδια και φυτά. Θα γευματίσουμε στο Τουριστικό Περίπτερο του Ξυλοκάστρου, έναν χώρο που λειτουργεί από το 1932 ως και σήμερα, μέσα στο δάσος του Πευκιά, και θα περιηγηθούμε στο εσωτερικό του περιφραγμένου δάσους, όπου κατά μήκος της υπέροχης διαδρομής του κύριου μονοπατιού συναντά κανείς όμορφες κρήνες και παγκάκια για χαλάρωση. Είναι το δάσος ποιητών, καλλιτεχνών και επισκεπτών από όλο τον κόσμο. ?Το πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας? του Κώστα Καρυωτάκη και πηγή έμπνευσης του Άγγελου Σικελιανού, του οποίου το σπίτι βρίσκεται στο άκρο του πευκοδάσους.
Επιστρέφοντας θα επισκεφθούμε τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης. Είναι το σήμα κατατεθέν του Ξυλόκαστρου, που έχτισε με τα χέρια του ο ιερομόναχος Πατήρ Νίκων από το 1965. Πήρε σχέδια από πρωτοχριστιανικές εκκλησίες και ξεκίνησε. Εντυπωσιακή η εκκλησία από έξω με τους μαρμάρινους όγκους της μέχρι μέσα, σε κάθε λεπτομέρεια του εσωτερικού, που δεν έχεις την ευκαιρία να δεις εύκολα αλλού. Στον πρόναο εντυπωσιάζεσαι απ? τα θαυμάσια ψηφιδωτά, που έχει φιλοτεχνήσει ένας Εβραίος καλλιτέχνης. Είναι η μοναδική εκκλησία πανελλαδικά με παλαιοχριστιανικό ρυθμό, ένα εντυπωσιακό μνημείο - ζωντανό μουσείο.
Η άφιξή μας στην Αγία Παρασκευή, στο σχολείο, αναμένεται να γίνει περίπου στις 20.00-20.30.