Προειδοποίηση

Λήξη συνεδρίας. Παρακαλώ, συνδεθείτε πάλι.

Τι αλλάζει στα σχολεία για τις απουσίες

Η άρση των μέτρων του  κορονοϊού φέρνει αλλαγές στα σχολεία σε ό,τι αφορά την καραντίνα και τις απουσίες, τόσο για κρούσματα κορονοϊού όσο και για τη γρίπη.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση ΦΕΚ 2019 Β/30-3-2023 από την 30η Μαρτίου 2023 πλέον παύει να ισχύει η πενθήμερη καραντίνα για τους μαθητές που νοσούν με κορονοϊό. 

Ακόμη, κανονικά θα υπολογίζονται και οι απουσίες λόγω γρίπης, οι οποίες μέχρι τώρα καταγράφονταν, αλλά δεν προσμετρούνταν.

Έτσι, από την 30η Μαρτίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες που νοσούν από κορονοϊό δεν είναι υποχρεωτικό να παραμένουν σε πενθήμερη απομόνωση.

Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες μαθητών και μαθητριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό. Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών ή των ίδιων, αν είναι ενήλικοι, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, όπου θα επιδεικνύεται, ταυτόχρονα, στον Διευθυντή του σχολείου η αντίστοιχη βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού (rapidtest) ή μοριακού ελέγχου (PCR).

Στην περίπτωση δε που ο μαθητής νοσηλευτεί αποδεδειγμένα σε νοσοκομείο, λόγω νόσησης από κορωνοϊό, οι απουσίες του καταχωρίζονται, αλλά δεν προσμετρώνται για όλο το διάστημα νοσηλείας του.

Οι παραπάνω απουσίες είναι πέραν του προβλεπόμενου, από τις γενικότερες και ειδικότερες διατάξεις, αριθμού απουσιών.

Παραμένει ισχυρή η σύσταση σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών.

Αν υπάρχουν γνωματεύσεις για κορονοϊό ή γρίπη, για τα προηγούμενα χρονικά διαστήματα παρακαλούμε να τις προσκομίσετε στο σχολείο.