Διαγωνισμός αναγνωστικών δεξιοτήτων
ΘΕΜΑ:"Προκήρυξη Διαγωνισμού Αναγνωστικών Δεξιοτήτων για μαθητές των Γυμνασίων αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας"
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας επιδιώκοντας να συμβάλει στην ανάπτυξη της αναγνωστικής δεξιότητας των μαθητών, σε συνεργασία με τις Σχολικές Συμβούλους Φιλολόγων και με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής(Ι.Ε.Π.), διοργανώνει «Διαγωνισμό Αναγνωστικών Δεξιοτήτων».
Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές της Γ΄τάξης Γυμνασίου και η συμμετοχή σε αυτόν είναι προαιρετική.
Στο πλαίσιο του εν λόγω διαγωνισμού, οι μαθητές θα κληθούν να επεξεργαστούν σε δυο ώρες έως τρία σύντομα κείμενα και να απαντήσουν σε τέσσερις, ανά κείμενο, ερωτήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας. Τα κείμενα θα είναι μονοτροπικά ή /και πολυτροπικά με κοινό θεματικό άξονα.
Οι τρεις μαθητές που θα συγκεντρώσουν τη μεγαλύτερη βαθμολογία θα βραβευτούν.
1ο, 2ο και 3ο βραβείο: Ηλεκτρονικό βιβλίο e-Book Reader.
Οι μαθητές, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο σχολείο έως την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014.
Ο Διαγωνισμός θα διενεργηθεί το Σάββατο 5 Απριλίου 2014 σε σχολική μονάδα που θα οριστεί από τη Διεύθυνση ως εξεταστικό κέντρο.
Κανονισμός Διεξαγωγής
Ο Διαγωνισμός θα στηριχθεί σε θέματα και κειμενικά είδη ανάλογα με αυτά της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου και η διάρκειά του θα είναι δύο (2) ώρες.
Τα κείμενα στα οποία θα διαγωνιστούν οι συμμετέχοντες θα είναι μέχρι τρία, σύντομα, μονοτροπικά ή πολυτροπικά ή και συνδυασμός τους, με κοινό θεματικό άξονα, στα οποία θα στηρίζονται τέσσερις (4) ερωτήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας.
Πιο συγκεκριμένα, τα κείμενα μπορεί να είναι α) συνεχή: αποτελούνται από προτάσεις οργανωμένες σε παραγράφους. Αυτές μπορεί να εντάσσονται σε ακόμη μεγαλύτερες δομές, όπως οι ενότητες, τα κεφάλαια και τα βιβλία (αφηγήσεις, εκθέσεις, περιγραφές, οδηγίες, έγγραφα, πρακτικά κλπ). β) μη συνεχή κείμενα (πίνακες, διαγράμματα, σχηματικές απεικονίσεις, χάρτες κλπ). γ) μεικτά κείμενα: αποτελούνται από συνεχή και μη συνεχή τμήματα (μια επεξηγητική παράγραφος συνεχούς κειμένου που περιλαμβάνει ένα γράφημα ή έναν πίνακα).
Ως προς το είδος, τα κείμενα μπορεί να είναι α) περιγραφικά (π.χ. μια ταξιδιωτική αφήγηση, ένα ημερολόγιο, ένας γεωγραφικός χάρτης), β) αφηγηματικά (π.χ. μυθιστορήματα, νουβέλες, θεατρικά έργα, κόμικς, βιογραφίες, ειδησεογραφία στις εφημερίδες), γ) πραγματολογικά (π.χ. δοκίμια, πρακτικά συνεδρίων).
Οι τέσσερις ερωτήσεις που θα συνοδεύουν τα κείμενα θα είναι:
1. Ερωτήσεις ανοικτού τύπου
α. που ζητούν σύντομες απαντήσεις
β. που ζητούν σχετικά εκτεταμένες απαντήσεις και συχνά απαιτούν από τους μαθητές κάποια εξήγηση ή αιτιολόγηση.
2. Ερωτήσεις κλειστού τύπου/σύντομης απάντησης που ζητούν από τους μαθητές είτε να συντάξουν την απάντησή τους με πολύ αυστηρούς περιορισμούς είτε να γράψουν έναν αριθμό, μία λέξη ή μία σύντομη φράση ως απάντηση.
3. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής
α. όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν μία (τη σωστή) από περισσότερες προτεινόμενες απαντήσεις
β. όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν μία από δύο δυνατές απαντήσεις (ναι/όχι, σωστό/λάθος κ.ά.) σε μια σειρά από διαφορετικές προτάσεις.