Εκλογές Συμβουλίων Μαθητικών Κοινοτήτων

mathitikes-ekloges

Τη Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη, κατά τη διάρκεια της 7ης διδακτικής ώρας θα διενεργηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του 5μελούς συντονιστικού οργάνου όλων των τμημάτων των τάξεων, και την Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη, κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων διδακτικών ωρών, οι εκλογές για το 15μελές συντονιστικό όργανο της μαθητικής κοινότητας του σχολείου.

Τη Δευτέρα 28/9 ΟΛΑ τα τμήματα θα φύγουν στο τέλος, περίπου, της 7ης ώρας (14.10).

Την Τετάρτη, 30/9, οι μαθητές, μετά την ψηφοφορία (κατά τη διάρκεια, περίπου, της προτελευταίας ώρας), θα αποχωρήσουν από τον σχολικό χώρο, στον οποίον θα παραμείνουν μόνο τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, τα οποία και θα προβούν στην καταμέτρηση των ψήφων και την έκδοση των αποτελεσμάτων.

Δικαίωμα υποψηφίου έχουν όλοι οι μαθητές, τόσο στα 5μελή των τμημάτων, όσο και στο 15μελές Συμβούλιο. Δύνανται να θέσουν υποψηφιότητα και στα δύο.

Οι μαθητικές κοινότητες, καθαρά παιδαγωγικός θεσμός, που συνδέεται άρρηκτα με την εκπαιδευτική διαδικασία, αποτελούν τον χώρο για την ανάπτυξη της μαθητικής πρωτοβουλίας μέσα στο σχολείο, αποτελούν κύτταρο δημοκρατικής ζωής, όπου, με τον διάλογο και τη συμμετοχή οι μαθητές με πνεύμα συνεργασίας, ασκούνται στη δημοκρατική διαδικασία και στη συμμετοχή τους στα κοινά, μελετώντας και προτείνοντας λύσεις για τα προβλήματα που τους αφορούν.   Αποτελούν τη μαθητική έκφραση στα σχολικά θέματα και πρωτοστατούν στην κατοχύρωση της συνεργασίας καθηγητών - γονέων - μαθητών, για την ανάπτυξη του διαλόγου στη σχολική ζωή και την από κοινού αντιμετώπιση των θεμάτων που την αφορούν. Είναι χώρος πρωτοβουλίας, αναζήτησης και δημιουργίας. Διαπνέονται, όπως η εκπαίδευση, από τα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής και πνευματικής προόδου του λαού μας. Καλλιεργούν ακόμα την πίστη στις ανθρώπινες αξίες, στον ίδιο τον άνθρωπο, το ξεπέρασμα των διακρίσεων, την ισότητα των δύο φύλων καθώς και την πίστη στην ειρήνη και τη φιλία ανάμεσα στους λαούς.  

image

Οι μαθητές συμμετέχοντας στη ζωή των μαθητικών κοινοτήτων, μέσα σε πνεύμα δημοκρατικού διαλόγου, συνεργασίας και συλλογικότητας, αναδεικνύονται σε υπεύθυνα άτομα, με αναπτυγμένη δυνατότητα να κρίνουν και να εκτιμούν τη σημασία και το νόημα κάθε δραστηριότητας στα πλαίσια του σχολείου. 

Οι μαθητικές κοινότητες με δική τους πρωτοβουλία και με τη συνεργασία και την τελική έγκριση της διεύθυνσης και του συλλόγου των καθηγητών του σχολείου, προωθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις (επιστημονικές διαλέξεις, συζητήσεις, ποιητικές ή μουσικές βραδιές, συναυλίες, εκθέσεις, θέατρο κ.λ.π.) που αναφέρονται σε κάθε μορφή επιστήμης και τέχνης, όπως επίσης και διοργανώσεις αθλητικών αγώνων. Μπορούν να ιδρύσουν ομίλους ψυχαγωγικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, στους οποίους μπορούν να δραστηριοποιούνται οι μαθήτριες και οι μαθητές, από διάφορες τάξεις ή τμήματα, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους (π.χ.  κινηματογραφικός όμιλος,  θεατρικός, φωτογραφικός, σκακιστικός, όμιλος φίλων του περιβάλλοντος, λογοτεχνικός, μουσικός,  αθλητικός, πρακτικών κατασκευών κ.λ.π.). Οι συνεδριάσεις αυτών των ομίλων πραγματοποιούνται στο σχολείο, σε ώρες εκτός των διδακτικών, ικανοποιούν τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα των μαθητών και καλλιεργούν το ταλέντο των μελών τους. Αρμόδιο όργανο για τον συντονισμό της δουλειάς τους είναι το μαθητικό συμβούλιο του σχολείου.   

 Μπορείτε να κατεβάσετε τον κανονισμό των μαθητικών κοινοτήτων από εδώ κι από εδώ

Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται εδώ.