Διαγωνισμός Μαθηματικών "Πυθαγόρας"

Νέος διαγωνισμός μαθηματικών ικανοτήτων

 ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Β', Γ', Δ', Ε', ΣΤ ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ & Α', Β', Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Τα τελευταία 80 χρόνια τους μεγαλύτερους και εγκυρότερους διαγωνισμούς για τα Μαθηματικά στην Ελλάδα, διεξάγει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ). Μέχρι τώρα, το κοινό τους ήταν οι μαθητές που διακρίνονται στα Μαθηματικά του Γυμνασίου και του Λυκείου (διαγωνισμοί Θαλής, Ευκλείδης, Αρχιμήδης) ή που βλέπουν τα Μαθηματικά και σαν παιχνίδι (διαγωνισμός Δημοτικού) με στόχο να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές τη μαθηματική σκέψη σε ευχάριστα και έξυπνα προβλήματα.

Η ΕΜΕ αποφάσισε, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της, τη δημιουργία ενός νέου διαγωνισμού πολλαπλής επιλογής με το όνομα ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ.

Οι στόχοι του νέου διαγωνισμού είναι:

Να αναπτύξουν οι μαθητές την κριτική τους ικανότητα και σκέψη.
Να αναγνωρίσουν οι μαθητές τη σημασία των Μαθηματικών στην καθημερινή πραγματικότητα.

Ο διαγωνισμός αυτός, κατά κύριο λόγο, δε θα ελέγχει τη σχολική επίδοση και τις γνώσεις των μαθητών, αλλά την ικανότητα να σκέφτονται με εφόδιο τη Μαθηματική γνώση. Από την ανάλυση των απαντήσεων και τις επεξηγήσεις που θα δοθούν, ο μαθητής, θα αντιληφθεί, όχι τόσο τι λάθος έκανε, αλλά γιατί το έκανε και πώς μπορεί να αναπτύξει τις μαθηματικές ικανότητές του στο μέλλον.

Θα υπάρχουν 6 ομάδες θεμάτων, η 1η ομάδα θα καλύπτει τη Β' τάξη του Δημοτικού, η 2η ομάδα θα καλύπτει τη Γ' και Δ' τάξη του Δημοτικού, η 3η ομάδα θα καλύπτει την Ε' και ΣΤ' τάξη του Δημοτικού, η 4η , η 5η και η 6η ομάδα θα καλύπτουν τις 3 τάξεις του Γυμνασίου. Κάθε διαγωνιζόμενος καλείται να απαντήσει σε 25 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής κλιμακούμενης δυσκολίας.

Η μαθηματική σκέψη μπορεί να γίνει κτήμα όλων των μαθητών

Τα θέματα είναι επικεντρωμένα στην Ελληνική Εκπαιδευτική πραγματικότητα και συνδέονται άμεσα με τα αναλυτικά προγράμματα, καθώς και τα βιβλία των μαθηματικών.

Αξιολογούν οργανωμένα, άρα αξιόπιστα, το επίπεδο κατάκτησης:
α)των βασικών μαθηματικών ικανοτήτων / δεξιοτήτων όπως αυτές καθορίζονται από την έρευνα της Διδακτικής των Μαθηματικών, δηλαδή: Αριθμητική, Γεωμετρική, Επαγωγική, Μετάφρασης δεδομένων από ένα πλαίσιο σε ένα άλλο, ΑλγεβρικήΑλγοριθμική, Επίλυσης Προβλήματος, Συνδυαστική.

β)των βασικών μαθηματικών εννοιών που αντιστοιχούν στην κάθε τάξη της Υποχρεωτικής εκπαίδευσης (από ΒΔημοτικού έως και ΓΓυμνασίου).

Έχουν μία κλιμάκωση και απαιτούν κυρίως Μαθηματικό συλλογισμό και όχι μόνο πράξεις ή απλή εφαρμογή τύπων. Είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας με στόχο τη μη απογοήτευση των μαθητών που θεωρούν ότι υστερούν σε επίδοση στα Μαθηματικά, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και η πρόκληση για μαθητές με υψηλούς στόχους στα Μαθηματικά. Κάθε ερώτηση έχει 5 απαντήσεις εκ των οποίων μόνο η μία είναι η σωστή. Κάθε σωστή απάντηση βαθμολογείται με 4 μονάδες (άριστα είναι το 4 . 25 = 100). Δεν υπάρχει αρνητική βαθμολόγηση για τις λάθος απαντήσεις ή για τη μη απάντηση.

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι δωρεάν για όλους τους μαθητές που είναι συνδρομητές στη νέα ειδική έκδοση της ΕΜΕ με τίτλο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ και αποτελεί μία επιπλέον προσφορά της ΕΜΕ στην Ελληνική μαθηματική εκπαιδευτική κοινότητα.

Βράβευση μαθητών

Ο διαγωνισμός ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ακολουθώντας τα διεθνή παιδαγωγικά πρότυπα όσον αφορά τη βελτίωση της στάσης των μικρών μαθητών στα μαθηματικά λειτουργεί συμμετοχικά και όχι ανταγωνιστικά. Για το λόγο αυτό το ποσοστό των διακριθέντων δεν θα καθορίζεται πανελλαδικά, αλλά θα είναι το ίδιο (περίπου 20%) για κάθε τάξη στο ίδιο εξεταστικό κέντρο. Στους διακριθέντες μαθητές απονέμεται έπαινος.

Επισημαίνεται ότι την ευθύνη της διοργάνωσης του διαγωνισμού έχει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και τα στοιχεία των μαθητών θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία για τις ανάγκες του διαγωνισμού αυτού.

Όλοι οι μαθητές μπορούν να αναπτύξουν τις μαθηματικές τους ικανότητες

Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και θέματα προετοιμασίας, θα βρείτε ΕΔΩ.

**Το σχολείο μας θέλει να συγχαρεί τη μαθήτρια της περσινής Α΄Γυμνασίου, Σταμέλου Μαρίτα, η οποία ήταν επιτυχούσα στον Διαγωνισμό που διεξήχθη τις 11 Μαρτίου 2023**